De Berkel stroomt dwars door de Achterhoek en is een supermooi riviertje. Een paar jaar geleden heeft het Waterschap de Berkel weer laten kronkelen. De steile kanten zijn veranderd in fraaie natuuroevers vol kruiden en dieren. Wij vinden het erg tof om hier te kanoën!

In de buurt van Huis Lumen zijn er drie opties om je kanotocht te starten:
* Vanuit Warnsveld, vanaf het beroemde witte bruggetje kano je met wat slingers de stad in. In de stad kan je ‘aanleggen’ voor een ijsje. De kano kan je bij Funsport Total huren (15 minuten fietsen, 7 autominuten, parkeren bij het Kerkpad).
* Bij Eetwinkel SuperSnack midden in het centrum van Zutphen kan je starten, dan peddel je juist de stad uit. Bijvoorbeeld tot aan Landgoed t Velde, bij de kanosteiger stap je even uit. Picknickmand mee! Supersnack vind je op een half uur fietsen, 15 autominuten, parkeren Rozengracht.
* Vanuit Almen, kan je terecht bij het Zwembad De Berkel (ook een mooi buitenbad!). Je kanoet richting Warnsveld, Zutphen is best ver, of juist in de richting van Lochem. Beiden echt natuurtochten. Onderweg heb je geen plek voor een versnapering. Almen is een half uur fietsen, 10 autominuten.