Historie Huis Lumen

Huis Lumen ligt op ons boerenerf op 5 kilometer afstand van Hanzestad Zutphen middenin de Graafschap. Dit gebied staat bekend om de vele kastelen en landgoederen.

Rond 1910 werd onze boerderij gebouwd. In een voor die tijd moderne bouwstijl: er werden kalkzandstenen gebruikt en zwarte dakpannen. Normaal werden rode (ijsselklei)bakstenen gebruikt met een dak van deels riet en deels rode pannen. Op een gegeven moment bleek dit toch niet zo slim te zijn.. de kalkzandsteen is nogal gevoelig voor regen, daarom is het huis wit geschilderd.

De grootouders van Sylvie trokken net voor de oorlog in de boerderij. De koeien stonden op de deel (achterzijde van de boerderij), er was een stenen schuurtje voor de varkens en een plek voor het paard. Ook stonden er verschillende kippenhokken. Op de foto van rond 1950 zie je Henk, de vader van Sylvie, als klein jongetje met zijn zusje Annie.

Henk, de vader van Sylvie, als klein jongetje met zijn zusje Annie

Archieffoto van Huis Lumen

In 2006 namen wij de boerderij over van tante Annie. Eerst was er flink werk aan de winkel in het huis zelf, daarna was het erf aan de beurt. De stenen schuur viel al zo uit elkaar dat we besloten het te slopen en er iets nieuws neer te zetten. Wensen waren: modern, wel passend bij boerenerf, licht, duurzaam, flexibel, bijzonder.

Met architect Silvester van Veldhoven, aannemer Peter Christiaans en installateur Kraus vormden we het bouwteam. Met Huis Lumen als resultaat waar we heel blij mee zijn. De zwemvijver is aangelegd door Van Ginkel Groep, gespecialiseerd in volledig biologisch en natuurlijk werkende zwemvijvers. We genieten er dagelijks van!

Onze plek delen we graag met anderen. Daarom verhuren we naast ons werk Huis Lumen als plek om te vergaderen, te relaxen en te slapen.

Wij heten je van harte welkom!

Sylvie, Jikke, Tirza, Sierk